Usein kysyttyä

Onko E/FAT 1000W polkupyörä?

Kyllä on. E/FAT 1000W sähköfatbike on L1e-A-luokan moottorilla varustettu polkupyörä. E/FAT huippunopeus on 25km/h ja teho 1000W. E/FAT:n ajoneuvoluokka on L1e-A ja siten se ei tarvitse ajokorttia eikä rekisteröintiä.
 

Trafi:
“Moottorilla varustetun polkupyörän (L1e-a) suurin teho saa olla enintään 1000 w, moottorin voi toimia ilman polkemista, mutta sen on kytkeydyttävä pois päältä kun nopeus saavuttaa 25km/h.”

E/FAT 1000W Sähkömoottorin maksiminopeus?

E/FAT sähköfatpyörän sähkömoottorin maksiminopeus on 25km/h. Polkupyörän sähkömoottorin laillinen maksiminopeus on 25km/h. Tätä suurempi nopeus voidaan saavuttaa vain polkemalla. 

Suljetulla radalla, maanomistajan tai viranomaisen luvalla ja omalla vastuulla voidaan sähköpyörää ajaa sen moottorin rajoittamattomalla huippunopeudella.

E/FAT 1000W Akun kesto

 

Akun kesto riippuu monesta tekijästä; minkälaisessa maastossa ajetaan, kuinka paljon ajetaan kaasukahvalla, millä tasolla poljinavustusta käytetään. Pääsääntönä voidaan pitää, että akku kestää 50-150 km. Akku latautuu täysin tyhjästä täydeksi n. 6-7 tunnissa. 

Sähköpyörän tarkan kantaman määrittäminen on vaikeaa, koska siihen ei ole käytettävissä standardoitua mittausmenetelmää. Siksi useimpien sähköpyörien kantamaksi ilmoitetaan 30–70 km, vaikka kantama saattaa olla pidempikin. Kantaman pituuteen vaikuttaa kuitenkin moni ulkoinen tekijä, esimerkiksi nopeus, lämpötila, rengaspaine, tuuli, ajajan ja kuorman paino, reitin korkeusvaihtelut, maaston tyyppi ja ajajan käyttämä oma poljinvoima.

Sähköpyöräsi moottori toimii poljettaessa ja kaasukahvalla. Mikäli ajat pyörääsi pelkällä kaasukahvalla, akkuvirta hupenee erittäin nopeasti. Siinä tapauksessa sähköpyörällä ei päästä ilmoitetun kantaman mukaista matkaa.

Todistetusti pyörällämme on ajettu 1 poljin avustimella 240km mökille ja 40km pelkällä kaasukahvalla kaupunkiolosuhteissa. Itse ajamme E/FAT pyörillämme 3-4h maastolenkkejä (n. 50-70km).
 

Huom! Tärkeää on huomioida että tuotteemme akku on markkinoiden tehokkain: 1.8 malli 768Wh/16Ah/48V , 2.1 malli 832Wh/16Ah/52V, eli se sisältää eniten Wattitunteja eli “polttoainetta”. 

 

Katso lisää akun ohjeita käyttöohjeet sivultamme: https://efat.fi/kayttohjeet/ 

Missä voin huoltaa E/FAT sähköpyörän?

Suosittelemme vahvasti huoltamaan E/FAT Sähköfatpyörääsi säännöllisin väliajoin pyörän toimintavarmuuden ylläpitämiseksi sekä pyörän käyttöiän maksimoimiseksi. E/FAT:n polkupyörämekaniikan sekä sähköosien perushuollot voi suorittaa ammattimainen pyöräkorjaamo (esim. kausihuollot, vaihteiden säädöt, keulahuolto, osien vaihdot yms.).

Takuuhuollot sekä kriittisimmät sähköosat tulee huoltaa ja korjauttaa vain Vartiokylän Pyörässä (esim. akku, moottori, ohjainyksikkö).

Pyörän toimintavarmuutta ja käyttöikää pidentääkseen pyörän perushuollot kannattaa tehdä myös itse. Katso vinkkejä pyöräsi huolenpitoon Huolto sivultamme.

 

Mistä saan varaosia E/FAT pyörääni?

Olemme itse suunnitelleet suuren osan E/FAT:ssä käytetyistä osista joten kaikkia varaosia ei ole saatavilla muualta kuin meiltä. Voit tilata varaosia verkkokaupastamme tai liikkeestämme Helsingin Vartiokylästä.

Saako E/FAT:llä liikkua maastossa jokamiehenoikeudella?

Kyllä saa. Alla ympäristöhallinnon vastaus kysymykseen.

  • Saako ajoneuvolain 1090/2002 11 §:ssä tarkoitetulla L1e-A ajoneuvoluokkaan kuuluvalla sähkömoottorilla varustetulla polkupyörällä ja lain 19 a §.ssä tarkoitetulla kevyellä sähköajoneuvolla liikkua maastossa jokamiehenoikeudella?
L1e-A alaluokkaan kuuluvaan enintään 1000 watin tehoisella sähkömoottorilla varustettuun polkupyörään sekä enintään 1000 watin tehoiseen kevyeen sähköajoneuvoon sovelletaan moottorittomien ajoneuvojen vaatimuksia ja niillä saa liikkua maastossa jokamiehenoikeudella. Vastaavasti kuten muissakin jokamiehenoikeudella sallituissa liikkumismuodoissa, toiminnasta ei kuitenkaan saa aiheutua maanomistajalle vähäistä suurempaa haittaa.

Saako E/FAT:llä kuljettaa metsästysasetta tai -jousta?

Kyllä saa. Alla poliisihallituksen virallinen kanta metsästysaseen tai metsästysjousen kuljettamiseen L1e-A-luokan moottorilla varustetulla polkupyörällä. 

Metsästysaseen ja metsästysjousen kuljettaminen L1e-A-luokan moottorilla varustetulla polkupyörällä on sallittua metsästyslain 35 §:n 3 momentin kiellosta huolimatta. L1e-A-luokan moottorilla varustettu polkupyörä ei ole sellainen moottorikäyttöinen ajoneuvo, jota metsästyslaissa on tarkoitettu, koska moottorilla varustetun polkupyörän käyttömahdollisuudet ovat rajalliset. Näin ollen se rinnastetaan metsästämisessä polkupyörän käyttöön samassa tarkoituksessa ja sitä saa näin ollen käyttää maastossa – ja muutenkin – metsästysaseen ja metsästysjousen kuljettamiseen metsästyslain mukaisesti.

 

Voinko ajaa E/FAT:ia pelkästään kaasukahvalla?

Olemme suunnitelleet pyörän siten, että kaasukahvaa käytetään pääosin auttamaan pyöräilijää pahoissa paikoissa kuten kiihdyttämisessä, ylämäissä, mutkissa ja esteiden yli menemisessä. Pyörää voi myös ajaa pelkästään kaasukahvaa käyttäen mutta emme suosittele tekemään sitä pitkiä aikoja kerrallaan. Mikäli ajat pyörääsi pelkällä kaasukahvalla, akkuvirta hupenee erittäin nopeasti. Siinä tapauksessa sähköpyörällä ei päästä ilmoitetun kantaman mukaista matkaa. Pelkällä kaasukahvalla ajamisessa tulee myös moottorin ylikuumenemisvaara.

Haluamme muistuttaa, että E/FAT ei ole mopo vaan sähköavusteinen polkupyörä.

 

Onko E/FAT:iä raskasta polkea ilman sähköavustusta?

Olemme suunnitelleet E/FAT:n nimenomaan polkupyöräksi jota on myös helppo ja mahdollisimman kevyt ajaa ilman sähköavustinta.

Miten E/FAT toimitetaan?

Voit tilata E/FAT:n Matkahuollon asiamiehelle tai noutaa pyöräsi liikkeestämme Helsingin Vartiokylästä. E/FAT toimitetaan täysin koottuna, koeajettuna/ajovalmiina, akku ladattuna ja tilaamasi tarvikkeet kiinnitettyinä. Voit ajaa pyöräsi Matkahuollosta ja liikkeestämme kotiisi. Pyörän mukana toimitetaan metallinen akun latauslaatiikko. Latauslaatikon kuljettamiseen kannattaa varata laukku / reppu.

Toimituskulut Matkahuoltoon on 49€ ja ilmaiset jos noudat pyöräsi liikkeestämme.

Mikä on ajoneuvoluokka L1e-A?

Moottorilla varustetun polkupyörän (L1eA) suurin teho saa olla enintään 1000W. Moottori voi toimia ilman polkemista(esim. kaasukahvalla), mutta sen on kytkeydyttävä pois päältäkun nopeus saavuttaa 25km/h. Tätä suurempi nopeus voidaan siis saavuttaa vain polkemalla.

Suljetulla radalla, maanomistajan tai viranomaisen luvalla ja omalla vastuulla voidaan sähköpyörää ajaa sen moottorin antamalla maksimi nopeudella. HUOM! Takuu ei kata tuotteeseen tulevia vikojamikäli se on säädetty kulkemaan yli 25km/h.

Moottorilla varustettuun polkupyörään on otettava liikennevakuutus. Siihen saa myös (osakaskon, jonka avulla suojaat polkupyöräsi varkaudelta, ilkivallalta, tulipalolta yms. Moottorilla varustetut polkupyörät katsotaan tieliikennelaissa ja maastoliikennelaissa tavallisiksi polkupyöriksi, joten kuljettajan on noudatettava pyöräilijöitä koskevia liikennesääntöjä.

L1e-A -luokan sähköpyörän kuljettaminen ei vaadi ajokorttia, eikä sitä tarvitse rekisteröidä.

Kannattaako minun ostaa M/18" vai L/21"?

M18″ on suunniteltu n. 160 – 180cm pituisille ja L21″ n. 180cm ja sitä pidemmille kuskeille. Suosittelemme koeajamaan E/FAT:n jotta pyöräsi on varmasti oikean kokoinen juuri sinulle. Meillä on aina Helsingin Vartiokylän liikkeessämme koeajettavana molemmat koot. Jos sinulla ei ole mahdollista koeajaa pyörää Helsingissä löytyy E/FAT myös useista vuokraamoista ympäri Suomen. Katso vuokraamot täältä.   

Kuinka E/FAT kestää pakkasta?

E/FAT:llä voi ajaa myös pakkasella täysin normaalisti. Vaikka sähköpyörää voi ajaa normaalisti saattaa akun avustama ajomatka heikentyä arviolta n. 1-30%, riippuen pakkasesta ja akun lämpösuojauksesta.

HUOM! akku pitää aina ottaa käyttöön lämpimänä. Jos akkua on säilytetty kylmässä ota se huoneen lämpöön vähintään 30 minuutiksi ennen kuin lähdet pyöräilemään tai lataat akkua. Akkua ei saa käyttää kylmänä tai sen elinikä lyhenee.

KT-LCD näytössä näkyy mustia juovia / täpliä?

Kyseessä on nestekidenäyttö eli LCD (Liquid-Crystal Display). Se koostuu sähköisesti ohjatusta valoa polarisoivasta nesteestä, joka on suljettu soluihin kahden läpinäkyvän polarisoivan levyn väliin (sama kuin tietyn tyyppisissä matkapuhelimissa).

Kun näyttö on rikki tai vioittunut saattaa näytössä näkyä viivoja, kuvioita tai mustia pisteitä jotka voivat kasvaa ajan mittaan. Myöhemmin tällainen vaurio laajenee vääjäämättä tärinästä, lämpötilan vaihteluista tai mekaanisesta väännöstä. Jos vauriot ovat huomattavat, näyttö voi olla täysin musta. Tällainen vaurio aiheutuu aina nestekidenäyttöön joko ulkopuolisesta iskusta tai siitä, että LCD-näyttö on ollut painautuneena, esimerkiksi kuljetuksen aikana.

Tuotteen rikkoutuminen ulkoisen voiman takia ei ole valmistusvika, joka kuuluisi takuun piiriin (“Takuu kattaa vain valmistus ja raaka-aine virheet”).

Kuluttajansuojalain 5 luvun 15 a §:n mukaan virhevastuuta ei synny jos huonontuminen johtuu tapaturmasta, tavaran vääränlaisesta käsittelystä tai muusta ostajan puolella olevasta seikasta.

Uusi näyttö 79€. Näytön vaihto on erittäin helppoa suorittaa itsenäisesti. Näytön mukana tulee pikaliittimet ja muutama ruuvi. Osta uusi näyttö tästä.

Näytössä lukee Info_03.

Ylikuumenemis- ja rikkoutumisvaara mikäli moottoria vedätetään liikaa polkematta.

Moottorin lämpötilan saavuttaessa 120c näytön oikeassa laidassa oleva lämpötilan lukema alkaa vilkkua. Silloin suosittelemme käyttämään vähemmän sähköavustusta. Jos moottorin lämpötila saavuttaa 140c lämpötilan tulee näytölle koodi ”INFO 03” (moottorin ylikuumenemissuoja kytkeytyy ja on odotettava n.15min että se jäähtyy ja alkaa taas toimia).


Huom! Vaikka tämä ei vielä riko moottoria saattaa se useita kertoja toistuessaan vahingoittaa moottoria ja näin moottorin elinikä laskee ja mahdollisia vikoja saattaa ilmestyä. Takuu ei kata moottorin ylikuumenemisesta johtuvia vikoja.

Jos Info_03 näkyy näytössä vaikka pyörällä ei ole ajettu tarkista, että moottoriin menevän johdon pikaliitin on kunnolla kiinni.

Voinko kiinnittää pyöräkärryn E/FAT:iin?

E/FAT pyörän napamoottorin ja sen paksumman akselin takia taka-akseli tai rungon haarukka ei ole suunniteltu polkupyöräkärryjen vetämiseen, eikä siinä täten ole paikkaa pyöräkärryn kiinnitykselle.

Ainoastaan satulaputkeen suunniteltu aisan kiinnitys on mahdollista.

E/FAT:n kuljettaminen auton pyörätelineessä?

Kun kuljetat pyörää auton kuljetustelineessä suosittelemme ottamaan akun irti kuljetuksen ajaksi sekä suojaamaan pyörän esimerkiksi pyöräpeitteellä. Auton perässä/katolla pöllyävä vesi/suola/hiekka saattaa vahingoittaa pyörää esimerkiksi tunkeutumalla liittimiin tai laakereihin.

Asiakkaidemme toimiviksi todetut pyörätelineet E/FAT:n kuljettamiseen:

Thule VeloSpace XT 2

Thule VeloSpace XT 3

E/FAT:n paino ilman akkua on n. 24kg.

Vinkki:
Suihkumyssystä saa hyvän suojan esim. akun telakan ja näytön/näppäimistön päälle kuljetuksen ajaksi tai kun pyörää pitää säilyttää ulkona.

 

Liikennevakuuttaminen

Tarvitseeko E/FAT 1000W liikennevakuutusta?

Moottorilla varustetun polkupyörän (L1e-a) suurin teho saa olla enintään 1000W, moottorin voi toimia ilman polkemista, mutta sen on kytkeydyttävä pois päältä kun nopeus saavuttaa 25km/h. Liikennevakuutus on otettava moottorilla varustetuille polkupyörille. E/FAT on moottorilla varustettu polkupyörä ja tarvitsee siten liikennevakuutuksen. Siihen saa myös (osa)kaskon, jonka avulla suojaat polkupyöräsi varkaudelta, ilkivallalta, tulipalolta yms.

 https://www.traficom.fi/fi/liikenne/tieliikenne/sahkoiset-liikkumisvalineet

https://www.lvk.fi/fi/liikennevakuutuskeskus/uutisarkisto/30.12.2015-ajoneuvolaki-muuttuu–miten-uudet-sahkoiset-liikkumisvalineet-vakuutetaan/

Mistä saan liikennevakuutuksen?

Liikennevakuutusta L1e-A luokan moottorilla varustettuun polkupyörään voi kysyä omasta vakuutusyhtiöstä. Kaikilla vakuutusyhtiöillä ei kuitenkaan ole toistaiseksi valmiita tuotetta L1e-A luokalle. Liikennevakuutus maksaa n. 70-150€ / vuosi. Osakasko n. 20-100€ / vuosi.

Olemme selvittäneet IF vakuutusyhtiön kanssa L1e-A luokan sähkömoottorilla varustettujen polkupyörien vakuutuksia ja alla ovat yhteystiedot IF:n myyntihenkilöön, joka tietää asiasta parhaiten ja osaa neuvoa vakuutuksien hinnoissa. (Huom. ei kaupallinen yhteistyö).

IF Vakuutus
Roope Taskula
044 550 0472
roope.taskula@if.fi