E/FAT SÄHKÖFATPYÖRÄ TEKNIIKKA

E/FAT 1000W on Suomessa suunniteltu sähköfatpyörä.

Olemme tarkkaan suunnitelleet ja ajamalla testanneet kaikki pyörämme osat. Perustamme suunnittelumme pitkään ja vankkaan kokemukseemme niin polkupyöräalalta kuin enduro- ja motocross moottoripyöräilystä.

Itse piirtämämme E/FAT:n runko eroaa pystymmällä ajoasennolla yleisesti maastopyörissä käytetystä runkogeometriasta mahdollistaen erinomaisen ajomukavuuden. Lisäksi valmistamamme erittäin voimaks 1000W/95Nm takanapamoottori ja yksi markkinoiden tehokkaimmista 832Wh akuista sekä vauhdikkaaseen ajoon suunnittelemamme 140mm joustava etuiskunvaimennin takaavat sinulle nautinnollisia pyöräilykokemuksia ympäri vuoden.

Itse suunnittelemiemme osien lisäksi olemme valinneet E/FAT sähkömaastopyörään sopivimmat osat laadukkailta tuotemerkeiltä.

SRAM 9-nopeuksinen vaihteisto kestää kovempaakin käyttöä ja vaihtaminen on tarkkaa ja miellyttävää.

Tehokkaat mopojarruiksi tyyppihyväksytyt hydrauliset Tektro Dorado HD-E715 levyjarrut markkinoiden suurimmilla 203mm jarrulevyillä takaavat voimakkaan pysähtymistehokkuuden suurillakin nopeuksilla.

Leveät maastoon suunnitellut Kenda Juggernaut 26″ x 4,5″ renkaat markkinoiden leveimmillä 105mm vanteilla mahdollistavat sähköfätille lukemattomia käyttötarkoituksia ympäri vuoden.

E/FAT 1000W SÄHKÖFATPYÖRÄ RUNKOGEOMETRIA

Rungon mitatM/18"L/21"
A. Akseliväli1225 mm1250 mm
B. Kokonaispituus1980 mm2005 mm
C. Runkokoko46,3 cm53,3 cm
D. Ohjauskulma68° 68°
E. Emoputki120 mm120 mm
F. Etuhaarukan pituus575 mm 575 mm
G. Satulakulma75° 75°
H. Takahaarukka495 mm495 mm
I. Seisomakorkeus780 mm810 mm
J. Maavara (keskiön korkeus)320 mm320 mm
K. Vaakaputki580 mm599 mm

TEKNIIKKA JA OSAT

Moottori 1000W

Sähköpyörien tehokkain moottori

Akku 52V/16Ah/832Wh

832Wh voimaa ja suorituskykyä

Fat-renkaat 26″ x 4,5″

Pohjoisiin olosuhteisiin

Kaasukahva

Jotain aivan uutta polkupyörissä!

Joustohaarukka

Vauhdikkaaseen ajoon

E/FAT 1000W/52V, 95Nm, hiiliharjaton alennusvaihteellinen takanapamoottori

 

E/FAT 2.1 ja sitä uudemmat mallit

Suunnittelija/Valmistuttaja: E FAT Finland Oy
Nimellisteho: 1000W
Käyttöjännite: 52V
Vääntö: 95Nm (taka-akselilta)
Nopeus: Nopeudenrajoitin 25km/h (rajoittamaton huippunopeus 32,5km/h)
Paino: 4,1kg
Roiske- ja kosteussuojattu: Huom! Ei saa upottaa akseleita myöten veteen.
Vapaakytkin: Ei vastusta -> ilman sähköjä ajettaessa moottori rullaa täysin vapaasti.
Voimansiirto: Takanapamoottori pyörii vapaasti akselin ympärillä jolloin se ei kuluta lainkaan voimansiirtoa (ketjuja / rattaita), toisin kuin keskiömoottori.
Keskiön korkeus (BB Height): Napamoottori mahdollistaa korkeamman maavaran ja on myös suojassa kolhuilta, jolloin kuskin ei tarvitse erikseen varoa moottoria esim. esteiden ylityksissä.
Painopiste: Molemmat renkaat maassa ajettaessa takapainoisempi pyörä ei lähde sutimaan helposti irtonaisella alustalla (esim. liukkaat ylämäet).
Huolto: Napamoottori on myös suhteellisen yksinkertainen ja huoltovapaa jolloin se on helppo ja edullinen huoltaa, korjata tai vaihtaa kun sen aika tulee.
 

Suosittelemme moottorin huoltoa liikkeessämme n. 2 500km välein, jossa avaamme, puhdistamme, rasvaamme/voitelemme ja mahdollisesti vaihdamme kuluneita osia kuten tiivisteet, laakerit, hammasrattaat, kasettirunko, yms. Kaikki varaosat ja korjaustyöt ovat aina nopeasti saatavilla E FAT Finland Oy:stä.
Voitelurasvan uusiminen (Mobil m28) tasaisin väliajoin pidentää moottorin käyttöikää huomattavasti.

Huom! Tämä tuote on pääsääntöisesti poljinavusteinen polkupyörä ei mopo. Muista polkea. Kaasukahva on ainoastaan hetkellistä apua varten. Ylikuumenemis- ja rikkoutumisvaara mikäli moottoria vedätetään liikaa polkematta.

Lue lisää kohdista:

* https://efat.fi/kayttohjeet/ – Näytön helppo ohje ja merkitykset -> Näytön tila 2 – kohta 10
https://efat.fi/usein-kysyttya/ – Voinko ajaa E/FAT:ia pelkästään kaasukahvalla?
* https://efat.fi/usein-kysyttya/ – Näytössä lukee Info_03.

E/FAT Akku LG 16Ah/52V/832Wh

Kokonaiskapasiteetti: 832Wh
Kennotyyppi: LG, Li-ion, 3,6V, MR18650, 3200mAh, 10A
Kennojen lukumäärä: 70kpl
Kytkentä: 14s5p (14 kennoa sarjassa, 5 kennoa rinnan). Yhteensä 70kpl.
Kennon purkuvirta: 10A
Akun jatkuva purkuvirta: 20A
Täysi akku: n. 58,5V
Kennon nominaalijännite: 3,6 volttia (Täynnä 4,2V, Tyhjä 2,5V)
Kennon kapasiteetti: 3,2Ah (kennoja valmistetaan 1,3Ah – 3,6Ah välillä)
BMS (Battery Management System): 40A-14F (Tehtävät: vahtia latauksen ja purkamisen aikana kennojen balansointi, estää kennojen liiallinen purkaminen alle raja-arvon 2,5V/kenno, estää latauksessa latausjännitteen ylittyminen 4,2V/kenno,
Kuorityyppi: Hailong Jumbo Shark

Paino: 4,5kg
Laturi: 3A (Input AC100-240V 50/60Hz~2.0A , Output 58,8V-3A)

Käyttämämme kennokoko Li-ion akussamme on 18650. Tyyppinumero kertoo kennon halkaisijan (18mm) ja pituuden (65mm).

Lue lisää akun käytöstä ja säilytyksestä kohdista:

https://efat.fi/kayttohjeet/ -> Akun helppo ohje & Akun tarkka varaustila voltteina
https://efat.fi/kayttohjeet/ Käyttöohjeet -> 4. Akku, 5.2 Li-ion-akku, 
https://efat.fi/kayttohjeet/ Takuuehdot -> TAKUU

 

Toisin kuin esimerkiksi kännyköissä ja työkaluissa käytettyjä pieniä litiumakkuja, isoja litiumakkuja ei saa palauttaa kauppojen paristokeräyslaatikoihin. Litiumakut eivät irrallisina kuulu myöskään kuulu sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tai lyijyakkujen keräyspisteisiin. Paristoja ja akkuja ei tule koskaan hävittää sekajätteen mukana. Lähde: http://akkutieto.fi/

Lähimmän keräyspisteen löydät kierratys.info-hakupalvelusta.
Katso hyödyllistä lisätietoa myös https://zombiakku.fi/fi/

Huom! Irtoparistot ja akut eivät kuulu koskaan sähköromun joukkoon vaan ne tulee laittaa niille varattuun keräysastiaan.

Erilliskeräysmerkintä tarkoittaa, että tuotetta ei saa hävittää kotitalousjätteen joukossa. Kun hävität tuotteen, vie se asianmukaiseen keräys- tai kierrätyspisteeseen. Huolehtimalla tällä merkillä varustetun laitteen asianmukaisesti kierrätykseen vähennät kaatopaikalle päätyvän jätteen määrää ja mahdollista ympäristölle ja terveydelle aiheutuvia haittoja.

Lisätietoja antaa E FAT Finland Oy

 

Fat-rengas 26″ x 4,5″


Valmistaja/Malli:
Kenda Juggernaut Sport 4,5″, TPI 30 (054E4NE9)
Paino: 1,6kg
Sisärengas: Kenda Fat Bike inner tube, Koko: 116/122-559 (26 x 4.50-4.80),
Venttiili: Autonventtiili (AV) 35mm
Suosituspaine: Kadulla 1-1,8 bar, Maastossa edessä 0,7 bar takana 0,9 bar
Vannekoko: 26″ x 4,13″ ( 559-105mm)
Huom! Käytämme E/FAT pyörässämme fatbike markkinoiden leveintä vannekokoa, joka tekee esim. 4,5″ renkaasta huomattavasti leveämmän, kuin se olisi asennettu esim. 65-80mm vanteelle.
Vanteen/Navan pinnoitus: 36 reikää
E/FAT pinnojen ja nippojen koko: Etupinna: 200m / 14G / 2,0mm, Etupinnan nippa: 3,3mm, Takapinna: 255 / 12G / 2,6mm, Takapinnan nippa: 4,0mm

Huom! Suosittelemme 105mm leveälle Fat pyörän vanteelle minimissään 4.4″ ulkorengasta. Tätä kapeammat renkaat eivät asetu kunnolla erittäin leveälle vanteelle ja niiden profiili kärsii.

Alunperin Fatbike on suunniteltu Alaskan talvisiin olosuhteisiin ja New Mexicon aavikko-olosuhteisiin. Tämän takia Fatpyörän ”läskit” renkaat soveltuvat ajamiseen pehmeässä ja epävakaassa maastossa, kuten lumella, hiekalla, suolla tai mudalla. Läskirenkaan kantavuus hangella on jopa parempi kuin kengillä kävellessä ja täten ne kuluttavat maastoa huomattavasti vähemmän kuin tavallinen maastopyörän rengas.

Leveiden ja isojen renkaiden ansiosta Fatpyörän kuormankantokyky on myös erinomainen, joten se sopii hyvin hitaampitempoiseen retkeilyyn, jossa tarvitaan enemmän varusteita (esim. metsästys, kalastus, luontokuvaus, telttailu yms.)

Fatpyörässä on normaalia maastopyörää leveämmät haarukat, jotta leveämmät vanteet ja renkaat mahtuvat pyörimään vapaasti.

Olemme valinneet Kendan Juggernaut Sport 4,5″ fat-renkaan ensiasennus renkaaksemme sen erittäin hyvän maastopidon takia. Pääsääntöisesti nopeampaa alustaa ajavat kuskien on mahdollista vaihtaa alle nopeammin rullaavat ulkorenkaat, kuten Schwalbe Jumbo Jim 4.4″-4,8″.

Lue lisää kohdista:
https://efat.fi/kayttohjeet/ -> Renkaiden helppo ohje

https://efat.fi/varaosat-ja-tarvikkeet/#renkaat -> Ulko- ja sisärenkaat

Kaasukahva

E/FAT sähköpyörässä olemme halunneet yhdistää rakkaimmat lajimme; polkupyöräilyn ja enduro- ja motocrossmoottoripyöräilyn. Kaasukahva tuo aivan uuden ulottuvuuden maastopyöräilyyn.

Kaasukahvalla saat aina täyden 1000W tehon ulos moottorista riippumatta siitä mikä poljinavustimen teho (1-5) on. Se auttaa sinua esim. liikkeellelähdöissä, pahoissa paikoissa kuten mutkissa, ylämäissä, esteiden ylityksissä, kivikoissa, hiekalla, lumella yms. Sinä päätät reitin. Voit myös ajaa lyhyitä matkoja pelkällä kaasukahvalla.

Muista kuitenkin, että E/FAT on moottorilla varustettu polkupyörä jossa on kaasukahva, eikä sähkömopo jossa on kammet!

 

Etuiskunvaimennin

E/FAT pyörässä on vakiona vauhdikkaaseen ajoon suunnittelemamme 140mm joustava etuiskunvaimennin. Voit itse säätää etuiskuvaimentimen sisäänpäinvaimennusta sekä paluuvaimennusta. Tässä on helppo ohje säädöistä peruskuskille.

Sisäänpäinvaimennus (alaspäinvaimennus)

E/FAT:ssä sisäänpäinvaimennus on toteutettu paineistetulla ilmatilalla, jolloin puhutaan ilmajousesta. Sisäänpäinvaimennus säädetään ilmanpaineella. Mitä enemmän painetta on sitä jäykempi sisäänpäinvaimennus on. Säätö tehdään iskunvaimenninpumpulla iskarin pohjassa olevalla venttiilillä. Älä ikinä käytä tähän tarkoitukseen normaalia pumppua, se ei ole tarpeeksi tarkka ja saattaa hajottaa iskunvaimentimen.

         

Huom. olemme lisänneet ilmapuolelle hieman voiteluöljyä, jotta tiivisteet eivät vioitu pakkaskeleillä. Tästä syystä ilmapuolen alajalkaan saattaa valua öljyä aika ajoin. Ylimääräinen öljy tulee pyyhkiä pois rätillä, jotta öljyä ei roisku etujarrulevylle tai -paloille.

Iskunvaimentimen suosituspaineet
Tämä on suuntaa antava taulukko iskunvaimentimen suosituspaineesta. Paineen määrä on kuitenkin yksilöllistä joka riippuu kuskin painon lisäksi esim. ajotavasta, ajoreitistä ja rengaspaineista.

Kuskin ja kuorman paino Suosituspaine
70- 80kg 4-5 bar
80- 90kg 5-6 bar
90- 100kg 6-7 bar
100- 110kg 7-8 bar
Maksimi 14 bar

Paluuvaimennus (ylöspäinvaimennus)

Paluuvaimennus määrittää miten nopeasti joustoliike palaa takaisin täyteen mittaansa. E/FAT:ssä vaimennusta säädetään vaimennuspatruunassa olevan öljyn virtausta rajoittamalla. Mitä enemmän öljynvirtausta rajoitetaan, sitä suurempi vaimennus on. Paluuvaimennusta säädetään iskarin pohjassa olevalla säätöruuvilla.

Iskunvaimentimen lukitus

Iskarin voi lukita öljypuolen yläpäässä sijaitsevalla vivulla. Kiertämällä vipua ääriasentoon vastapäivään öljypuoli avautuu ja myötäpäivään ääriasennossa se on kiinni. Varo vääntämästä vipua liian kovalla voimalla jolloin se saattaa vääntyä yli ja rikkoutua.

Huom!

 

Merkki / MalliE/FAT 1000W
Valmistaja / MaahantuojaE FAT Finland Oy
Hinta 3 199 €
KokoM/18″ (n. 160-180cm) & L/21″ (n. 180cm ->)
Runko6061-T6 Lämpökäsitelty alumiini
MoottoriE/FAT 1000W/52V, 95Nm, hiiliharjaton vaihteellinen takanapamoottori
AkkuLG 18650 Cells 16Ah/52V/832Wh
Jarrut Hydrauliset Tektro Dorado HD-E715, 203mm levyt. Huom! nämä jarrut käyttävät mineraaliöljyä. Älä käytä jarrunestettä (DOT-4).
VaihteetSRAM X5, (9-speed).
JoustohaarukkaE/FAT Racing, USD 34, lukittava, öljy/ilma, joustomatka 140mm
RenkaatKenda Juggernaut Sport 26″ x 4,5" (30TPI) 116-559. Vanneleveys 105mm.
Vanteet26″, 559x105mm, 36H, 6061-T6 alumiini
Pinnat ja nipatEtupinna: 14G / 2,0mm, Etupinnan nippa: 3,3mm, Takapinna: 12G / 2,6mm, Takapinnan nippa: 4,0mm
OhjainlaakeriE/FAT Racing 44/55mm (62x62x55), 1 1/8 to 1,5″, tapered
OhjainkannatinE/FAT Racing, reach 65mm, 1 1/8″, Ø 31,8mm 9/ 11
OhjaustankoE/FAT Racing, 750mm, Ø 31,8mm, 15mm rise
Kammet170mm, nelikantti kiinnityksellä
Eturatas32T, Materiaali: alumiini, Reikien lukumäärä: 4 ruuvia
Pulttijako: 104mm
KetjuKMC X9, 120 lenkkiä
KetjusuojaLasco MTB, bash guard x 2, alumiini
Keskiö120-170mm M8, BB-UN, Ø 34mm (33,6-34,6mm), kasettikeskiö nelikantti kiinnityksellä
TakarattaatDNP 11-36, 9S (11-13-15-18-21-24-32-36)
EtunapaE/FAT Racing, 135mm, 36H
Takanapa/-akseli195mm (erikoisvahvistettu akseli moottorin takia), 36H. Akselin halkaisija 10mm/(12mm)
SatulaputkiØ 31.6mm, vakiona solid seatpost, lisävarusteena suspension- tai reverb seatpost
SatulaMTB / Comfort
PolkimetWelgo MTB, flat pedal, 9/16″
SeisontatukiAlumiini
Kokonaispaino28kg