efat logo electric fatbike with twist throttle

E/FAT 1000W – Rakkaudesta kahteen lajiin

E/FAT 1000W sähköfatpyörät suunnittelee, valmistaa, maahantuo ja myy suomalainen perheyritys E FAT Finland Oy. E/FAT 1000W on syntynyt isän Raimo Rouvisen ja pojan Mikko Rouvisen rakkaudesta kahteen lajiin: maastopyöräilyyn ja enduro-moottoripyöräilyyn. Yrityksellä on pitkät perinteet ja yrityksen juuret ulottuvat jo vuoteen 1986, jolloin Raimo perusti Helsinkiin ensimmäisen polkuyöräliikkeensä Vartiokylän Pyörän.

Raimon pojat Mikko ja Jarmo jatkavat yrityksen kunniallista perintöä valmistaen E/FAT 1000W sähköfatpyörää yhdessä lapsuudenystävänsä Jussin kanssa.

Yrityksen historia

1986 – Vartiokylän Pyörä perustetaan Helsinkiin Raimon omakotitalon yhteyteen. Vartiokylän Pyörä erikoistuu maastopyöriin ja niiden maahantuontiin sekä laadukkaisiin huoltoihin.

1990 – Raimo voittaa Suomessa ensimmäistä kertaa järjestettävän alamäkipyöräilyn Suomen mestaruuden.

Raimo Rouvinen – Suomen ensimmäinen alamäkipyöräilyn Suomen mestari vuosimallia 1990.

Voittajan hymy.

1990luku – Vartiokylän Pyörä tulee tunnetuksi maastopyöräilyn, alamäkipyöräilyn (DH) ja BMX-freestylen maahantuojana. Valikoimista löytyivät esim. GT-pyörät ja Rock Shox-iskunvaimentimet, jotka olivat uusinta uutta polkupyörämaailmassa. Raimo ja VP olivat suuressa roolissa luomassa näistä kaikista uusia lajeja Suomeen.

Vartiokylän Pyörä maahantuo GT-pyöriä.

Vartiokylän Pyörän henkilökuntaa 1990-luvulla. Raimo oikealla.

Raimo, Vartiokylän Pyörä, GT ja Rock Shox messuilla 1990-luvulla.

Messutunnelmaa 1990-luvulla.

Raimo osallistuu alamäkipyöräilyn kilpailuihin sekä perustaa, GT-tiimin joka kiertää maastopyörä- ja alamäkipyöräkisoja Suomessa  sekä kansainvälisesti.

Raimon taidonnäyte hypystä

Raimo ja Team-GT.

Mikko ja Jarmo harrastavat isänsä mukana maastopyöräilyä sekä off-road moottoripyöräilyä.

Mikko Rouvinen

Jarmo Rouvinen

2002-2014 – Yritys oli tauolla Raimon lähdettyä töihin ruotsalaiselle Hallman Sportsille (nyk. Shimano Nordic).

2014 –  Raimo ja Vartiokylän Pyörä palasivat markkinoille, tällä kertaa tähtäimessään sähköpyörät ja niissä varsinkin EU:ssa uuden lakimuutoksen myötä mahdolliseksi tulleet kaasukahvalla varustetut mallit, joissa saataisiin vihdoin yhdistettyä Raimon kaksi rakkainta lajia: maastopyöräily ja enduro-moottoripyöräily.

Myös Raimon vanhin poika Mikko innostui isänsä uudesta ideasta, itsekin maastopyöräilyä ja off road moottoripyöräilyä koko ikänsä harrastaneena. Hän halusi lähteä isänsä mukaan kehittämään tätä täysin uutta pyörää ja lajia.

Koska mikään iso yritys ei tällaista pyörää rakentanut piti sitä alkaa suunnittelemaan ja valmistamaan itse.

Vartiokylän Pyörä toimii samaan aikaan polkupyörähuoltona ja sähköttömien sekä sähköpolkupyörien jälleenmyyjänä.

2016 – Tammikuussa valmistui 5 kpl ensimmäisiä E/FAT prototyyppejä.

2018 – Lukuisien prototyyppien, satojen testituntien, useiden osavalintojen ja itse suunniteltujen osien jälkeen saatiin valmiiksi ensimmäinen virallinen E/FAT 1000W tuotantomalli. Tästä syntyi Rouvisten uusi oma tuotemerkki E/FAT 1000W – Electric Fatbike with Twist Throttle.

2018 – Raimo ja Mikko ylpeinä ensimmäisen E/FAT tuotantomallierän edessä.

2019 – Päivitetyt E/FAT 1000W 2.1 mallit tulevat markkinoille. Jussi tulee yritykseen mukaan myynti- ja markkinointipäälliköksi.

2019 – Myynti- ja markkinointipäällikkö Jussi.

2020 – Raimon nuorempi poika Jarmo aloittaa päämekaanikkona ja korjaamopäällikkönä.

2020 – Korjaamopäällikkö Jarmo

2021 – Yksi aikakausi tulee päätökseensä kun Raimo Rouvinen jää eläkkeelle ja Vartiokylän Pyörä muuttui E FAT Finland Oy:ksi. Pojat Mikko ja Jarmo jatkavat E/FAT-pyörien kasvutarinaa ja uusien innovaatioiden suunnittelua. E FAT Finland Oy luopuu kaikkien muiden polkupyörien huolloista sekä jälleenmyynnistä ja keskittyy vain ja ainoastaan E/FAT 1000W sähköfatbiken valmistamiseen, myymiseen ja kehittämiseen.

2021 – E/FAT henkilökunta ennen kuin Raimo jäi eläkkeelle. Mikko, Raimo, Pavlo, Jussi, Jarmo.

2023 – E FAT Finland Oy on valmistanut ja myynyt tuhansia E/FAT 1000W sähköfatpyöriä ja yritys työllistää suoraan 7 henkilöä sekä välillisesti useita henkilöitä, kuten polkupyörämekaanikkoja ympäri Suomen.

E FAT Finland Oy jatkaa yrityksen pitkää tarinaa Raimon muistoa ja perintöä kunnioittaen.

RAIMO ROUVINEN 29.05.1956- 03.11.2022

Muistoja vuosien varrelta

Erittäin mielenkiintoinen dokumentti Suomen alamäkipyöräilystä, jonka alkuvuosina Raimo Rouvinen ja Vartiokylän Pyörä olivat vahvasti mukana.

YouTube player